Open Air Cinema 2023

Na Poljanicama smo kretali na utrke i stizali na cilj, planinarili, uživali u snježnim radostima, vrijeme je da pogledamo i film! Naše ‘Kino na otvorenom’ vraća se na Poljanice u subotu 17.6.2023. u 20:30 sati i donosi dokumentarno-igrani film ‘Žumberački uskoci‘.

Žumberački uskoci bili su ratnici koji su u službi Habsburgovaca naseljeni na Žumberak u nekoliko navrata tijekom 16. stoljeća kako bi formirali obrambeni pojas prema Osmanskom carstvu. Sa sobom su donijeli i specifičnu vjeru koja je kasnije nazvana grkokatoličkom, a Žumberak postaje njeno središte i ishodište stoljećima sve do danas.

Film spaja igrane scene koje su snimane na autentičnim lokacijama u Žumberku te dokumentarni dio u kojem su na najškakljivija pitanja o porijeklu uskoka odgovarali i priznati povjesničari, vođe grkokatoličke vjerske zajednice, ali i rimokatolički svećenik, potomci rimokatoličkih i grkokatoličkih plemićkih obitelji, stručnjaci za ratne vještine.

 

Film ‘Žumberački uskoci’ je projekt Večernjeg lista.

Trajanje filma: 57 minuta

Režija: Dražen Klarić

Scenarij: Dražen Klarić i Petra Balija

Direktor fotografije: Matej Pavelić

Glazba: Matej Meštrović

 

Pozivamo vas na nezaboravno iskustvo gledanja filma na velikom platnu, u društvu mirisnih borova u predivnom Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Ulaz je besplatan.

Preporuke: Djeca su dobrodošla. Svakako se toplo obucite. Možete ponijeti ležaljku, dekicu. U slučaju lošeg vremena, projekcija će se održati na prvi mogući termin, a sve informacije možete pratiti i na službenim stranicama organizatora www.effa.hr i www.tzgj.hr.  Kontakt za  dodatne upite 095 8546346

Organizatori

Europska udruga filmskih festivala – EFFA

Turistička zajednica grada Jastrebarskog

 

Pokrovitelji

Grad Jastrebarsko

Hrvatski Audiovizualni Centar

 

Domaćin: Klet Poljanice, Plešivica 130, 10450 Jastrebarsko