Najavljujemo projekciju filma "Blizu" (2022) dana 9.9.2023. godine na ribnjacima Novaki u Jastrebarskom s početkom u 19:30 sati

Blizu (2022)

Close, igrani, drama, Belgija, Francuska, Nizozemska, 2022
REŽIJA: Lukas Dhont
BOJA, 104'

SADRŽAJ:
Trinaestogodišnjaci Léo i Rémi najbolji su prijatelji koji slobodno vrijeme provode u zaigranoj idili, nadomak čarobnih polja dalija koje uzgaja Léova obitelj. Kada završe ljetni praznici, njihova bliskost izaziva radoznalost ostalih učenika te postaje meta podrugljivih komentara. Posramljeni Léo sve se više odvaja od zbunjenog Rémija i njihovo prijateljstvo postupno se narušava.

Dobitnik Grand prixa u Cannesu, Blizu je dirljiva i impresivna priča o odrastanju i muškom prijateljstvu redatelja Lukasa Dhonta, čiji je prvijenac Girl (2018.) također nagrađen u Cannesu (Zlatna kamera). Blizu je nominiran za Oscara i Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma, a osvojio je više od 30 različitih nagrada i priznanja na filmskim festivalima diljem svijeta.

Facebook event

Projekcija filma Žumberački uskoci održana dana 17.6.2023. u 20:30 sati, na Plešivičkim Poljanicama

Žumberački uskoci

Film ‘Žumberački uskoci’ je projekt Večernjeg lista.

Trajanje filma: 57 minuta
Režija: Dražen Klarić

Žumberački uskoci bili su ratnici koji su u službi Habsburgovaca naseljeni na Žumberak u nekoliko navrata tijekom 16. stoljeća kako bi formirali obrambeni pojas prema Osmanskom carstvu. Sa sobom su donijeli i specifičnu vjeru koja je kasnije nazvana grkokatoličkom, a Žumberak postaje njeno središte i ishodište stoljećima sve do danas.

Film spaja igrane scene koje su snimane na autentičnim lokacijama u Žumberku te dokumentarni dio u kojem su na najškakljivija pitanja o porijeklu uskoka odgovarali i priznati povjesničari, vođe grkokatoličke vjerske zajednice, ali i rimokatolički svećenik, potomci rimokatoličkih i grkokatoličkih plemićkih obitelji, stručnjaci za ratne vještine.